سنت‌های فضایی روس‌ها

Credit: Victor Zelentsov/NASA
1,733

سفرهای فضایی روس‌ها با آداب و رسوم مختلفی در روزهای پیش از پرواز همراه است. فضانوردان روس و بعضا دیگر کشورها کماکان برخی از فعالیت‌های انجام‌شده در زمان یوری گاگارین، اولین انسانی که به فضا رفت، را انجام می‌دهند. هرچند که آداب و رسوم جدیدتری نیز در این سال‌ها به فعالیت‌های فضانوردان در روزهای منتهی به پرواز اضافه شده است.

در این مقاله چند مورد از سنت‌های مرسوم فضانوردان در روزهای پیش از سفر به فضا را مرور می‌کنیم.

گل‌هایی برای یوری گاگارین

فضانوردان در زمان آماده شدن برای پرواز بخشی از زمان خود را به گرامیداشت یوری گاگارین، اولین فضانورد جهان، اختصاص می‌دهند. گاگارین در سال ۱۹۶۱ به فضا رفت و تنها هفت سال بعد بر اثر سقوط هواپیما درگذشت. پیکر او در آرامگاه دیوار کرملین دفن شد. اکنون و پس از گذشت سال‌ها از حادثه‌ی سقوط هواپیمای گاگارین فضانوردان پیش از ترک مسکو و رفتن به بایکنور به یاد گاگارین گل‌هایی را بر سر مزار او قرار می‌دهند.

به اهتزاز درآوردن پرچم

Credit: Victor Zelentsov/NASA

در حال حاضر پرتاب فضاپیمای سایوز روس‌ها از سایت پرتاب بایکنور قزاقستان انجام می‌شود. این سایت پرتاب اکنون در اختیار روس‌هاست و روسیه برای استفاده از این مجموعه طبق قرارداد و تا سال ۲۰۵۰ سالانه ۱۱۵ میلیون دلار پرداخت می‌کند.

فضانوردان پنج روز پیش از سفر به فضا پرچم کشورهای خود را در بایکنور به اهتزاز درمی‌آورند.

کاشت درخت

Credit: Victor Zelentsov/NASA

خیابان کیهان‌نوردان نقطه‌ای دیگر از بایکنور است که فضانوردان پیش از سفر به فضا از آن بازدید می‌کنند. هر فضانوردی که تا کنون از سایت پرتاب بایکنور به فضا سفر کرده در این منقطه درختی کاشته است. اولین بار گاگارین این کار را انجام داد و درختی که او کاشت کماکان پابرجاست. فضانوردان کشورهای دیگر نیز در این مراسم شرکت می‌کنند.

امضاء یادبود

Credit: NASA

فضانوردان چند روز پیش از سفر به فضا از موزه‌ی کورولف در بایکنور بازدید می‌کنند و در این موزه به یادگار امضایی از خود به جا می‌گذارند. سرگئی کورولف در دوران ابتدایی رقابت فضایی مهندس ارشد موشک در کشور شوروی بود.

ملاقات با خبرنگاران

Credit: Bill Ingalls/NASA

فضانوردان چند روز پیش از پرواز برای آخرین بار مقابل خبرنگاران حاضر می‌شوند. در این نشست خبری فضانوردان در اتاقی مجزا و پشت شیشه قرار می‌گیرند تا در آستانه‌ی پرواز در معرض میکروب‌ها قرار نگیرند. ملاقات آن‌ها با دیگر افراد نیز به شکل محدود و کنترل‌شده انجام می شود. با این که سایت پرتاب نقطه‌ای دور از شهرهای بزرگ است اما کنفرانس‌های خبری در سال‌های اخیر با استقبال زیاد خبرنگاران برگزار می‌شود.

اصلاح مو، تماشای فیلم و امضای در اتاق هتل

Credit: S. Corvaja/ESA

دو روز پیش از پرتاب فضانوردان موی سرشان را اصلاح می‌کنند. پس از آن و در ساعات پیش از پرتاب برنامه‌ی فضانوردان با فعالیت‌های مانند تماشای فیلم پر می‌شود. شب پیش از پرواز فضانوردان یک فیلم روسی محصول ۱۹۶۹ به «نام خورشید سفید کویر» را تماشا می‌کنند. در روز پرتاب نیز فضانوردان در اتاق هتل‌شان را به یادگار امضا می‌کنند.

دعای کشیش بدرقه‌ی راه فضانوردان

Credit: Bill Ingalls/NASA

در سنتی جدید که از سال ۱۹۹۴ انجام می‌شود یک کشیش دعای خود را بدرقه‌ی راه فضانوردان می‌کند. این مراسم برای اولین بار در سال ۱۹۹۴ و به درخواست یک فضانورد انجام شد.

Credit: S. Corvaja/ESA

پرواز به فضای بی‌کران

در نهایت و پس از گذراندن ماه‌ها تمرین و انجام سنت‌هایی که ذکر شد فضانوردان وارد فضاپیمای سایوز می‌شوند. دستورالعمل تمام سیستم‌های سایوز به زبان روسی است و فضانوردان از هر ملیتی حتما باید با زبان روسی آشنا باشند.

همیشه تعدادی عروسک و اسباب‌بازی در فضاپیمای سایوز قرار داده می‌شوند تا با خاموش شدن موتورها و رسیدن به شرایط بی‌وزنی فضانوردان با دیدن معلق شدن آن‌ها از رسیدن به شرایط ریزگرانش آگاه شوند.

در نهایت و با گذشت چند ساعت تا چند روز از لحظه‌ی پرتاب فضانوردان به ایستگاه فضایی بین‌المللی می‌رسند و فعالیت خود را در بزرگ‌ترین آزمایشگاه بشر در فضا آغاز کنند.

منبع: Space.com

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.