تعیین تعداد برخی چیزها کار بسیار دشوار و سرسامآوری است. از تعداد دانههای شن ساحلهای روی زمین گرفته تا تعداد ستارههای عالم. در چنین مواردی دیگر امکان شمارش وجود ندارد و تنها میتوان بر پایهی برخی شواهد تعداد را تخمین زد.
در این مقاله برآوردهایی را که از تعداد برخی از مواد موجود در عالم صورت گرفته است مرور میکنیم و سفری میکنیم به دنیای اعداد بزرگ.
بخش اول این مقاله را میتوانید در این جا مطالعه کنید.
کوانتیلیون
تا به حال به ذهنتان رسیده است که چه تعداد دانهی ماسه در ساحلهای کل سیارهی زمین وجود دارد؟! بدون شک شمارش ماسهها ناممکن است اما دانشمندان برآورد کردهاند که هفت کوانتیلیون و پانصد کوادریلیون (۷/۵ به همراه هجده صفر) دانهی ماسه در کل ساحلهای زمین وجود دارد. اما سوال این جاست که آیا برای اثبات این موضوع زمان کافی برای شمارش وجود دارد؟!
سکستیلیون
طبق تخمینها بشر از ابتدای حضورش در سیارهی زمین حدود ۲۵ سکستیلیون (۲۵ به همراه نوزده صفر) ردپا در سیارهی زمین به جا گذاشته است. با این فرض که هر انسان در هر روز ده هزار قدم برمیدارد و بهطور متوسط ۶۵ سال زندگی میکند. جالب است بدانید قدیمیترین ردپای انسان در آمریکای شمالی کشف شده و متعلق به سیزده هزار سال پیش است.
سپتیلیون
بر اساس تخمینها حدود یک سپتیلیون (یک به همراه ۲۴ صفر) ستاره در عالم وجود دارد. با این فرض که حدود ده تریلیون کهکشان در عالم وجود داشته و هر کهکشان بهطور متوسط از صد میلیارد ستاره (تعداد ستارههای کهکشان راه شیری) تشکیل شده باشد. اما ممکن است این تخمین کاملا دقیق نباشد، چرا که ما هنوز از وسعت عالم و تعداد کهکشانها بهطور دقیق آگاه نیستیم.
اکتیلیون
طبق تخمینها حدود ۹۲۰ تا ۳۱۷۰ اکتیلیون (۹۲۰ تا ۳۱۷۰ به همراه ۲۷ صفر) میکروب در سیارهی ما وجود دارد.
نونیلیون
۱۶۰ نونیلیون (۱۶۰ به همراه ۳۰ صفر) هرم به وزن هرم بزرگ جیزه در مصر وزنی معادل کهکشان راه شیری خواهد داشت!
سکسدیسیلیون
جرم عالم مشاهدهپذیر چیزی در حدود ۳۰ سکسدیسیلیون کیلوگرم (۳۰ به همراه ۵۱ صفر) است. تصویر بالا تنها بخش کوچکی از آسمان را نشان میدهد که چیزی در حدود ۵۵۰۰ کهکشان در آن به تصویر کشیده شده است.
کوینویجینتیلیون
چیزی در حدود ۱۰۰ کوینویجینتیلیون (صد به همراه ۷۸ صفر) اتم در سیارهی زمین وجود دارد.
عددی که آنقدر بزرگ است که حتی نامی ندارد!
مجموعهای از کتابها را در نظر بگیرید که هرکدام ۴۱۰ صفحه دارند و در هر صفحهشان ۳۲۰۰ حرف جا میگیرد. اگر بخواهیم تمام ترکیبات ممکن از حروف تمام زبانها را در این کتابخانه جمعآوری کنیم تعداد کتابها چیزی در حدود ده به توان دو میلیون، یا یک به همراه دو میلیون صفر، خواهد بود. عددی که آنقدر بزرگ است که حتی نامی برای آن وجود ندارد. ایدهی چنین کتابخانهای را خورخه لوییس بورخس، نویسندهی سرشناس آٰرژانتینی، مطرح کرده است. سپس Jonathan Basile، دانشآموختهی ادبیات انگلیسی دانشگاه کلمبیا، محاسبات مربوط به آن را انجام داد و تصمیم گرفت تا نسخهی دیجیتالی این کتابخانه را ایجاد کند.